poniedziałek, 23 lipca 2012

Babeczki jagodowe



   Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować ulubione babeczki mojego synka. Młody niestety jest niejadkiem więc staram się przemycić  mu różnorodne jedzonko w atrakcyjny sposób. Ze względu na problemy z oczami należało wzbogacić dietę malucha o jagody, na nasze szczęście w tym roku były świetne zbiory tych owoców więc synuś codziennie dostawał porządną dawkę jagód w różnej formie.


   Babeczki są idealne dla takiej zapracowanej mamuśki jak ja:) Wszystko robię w mikserze a do tego Młody chętnie mi pomaga. To moje pierwsze babeczki jakie poczyniłam więc szukałam szybkiego i prostego przepisu. Najbardziej spodobał mi się ten ze strony kwestia smaku


Składniki na 24 sztuki (cała rodzinka w nich zasmakowała:)
  • 200g masła
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy (w oryginalnym przepisie był ekstrakt waniliowy, którego nie mam)
  • 3 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklankę mleka
  • jagody (garść)

Przygotowanie:
Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym, po uzyskaniu jasnej masy dodajemy jajka pojedynczo.
Dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia na zmianę z mlekiem, miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypać jagody i delikatnie przemieszać. Nakładać do papilotek na ok 3/4 wysokości. Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec przez 20 min. następnie zwiększyć temperaturę do 170 stopni na kolejne 10 min.



Babeczki znikają w błyskawicznym tempie:) Smakują całej rodzince.







5 komentarzy:

  1. bardzo ładne babeczki..ach u mnie jagody tak drogie, że jak się kupi już trochę to ma się ochote zjeść po prostu z cukrem ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze babeczki. Synek wie, co dobre;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje, że zgodziłaś się wziąć udział we wspólnym gotowaniu ;)
    czekam na rezultaty;) Jutro i dziś ostatnia szansa ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. słodkie zdjęcia i blog:)
    serdecznie dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 4.

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu