poniedziałek, 12 stycznia 2015

Kluski leniwe według Doroty Dardzińskiej.


   Z lekkim poślizgiem czasowym publikuję dzisiaj danie  przygotowane według przepisu Doroty Daradzińskiej, której książkę recenzowałam w ostatnim poście.  Leniwe znacie wszyscy, gdyż  to jedno z podstawowych dań polskiej kuchni domowej, te zostały jednak przygotowane w nowej odsłonie. Do ciasta, zgodnie z zaleceniem autorki dodałam serek mascarpone, wykluczając jajka. U mnie w domu, ciasto na kluski przyrządzało się trochę inaczej ale te są równie dobre. 


   Tym razem podałam leniwe z startą marchewką, co zasugerowała w książce Pani Dorota, co dla mnie jest nowością, a okazało się strzałem w dziesiątkę. Na koniec moja sugestia, aby urozmaicić proste danie, pobawcie się jego formą, u  mnie kluski w kształcie gwiazdek zachęcają do jedzenia szczególnie dzieci. 






Składniki: 
2- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
25 dag mielonego twarogu
25 dag mascarpone
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
2 łyżki roztopionego masła na omastę 
sól do gotowania

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kluski np. za pomocą foremki do ciastek i ugotować w lekko osolonej wodzie. Polać roztopionym masłem i podać z tartą marchewką lub śmietaną. Smacznego



2 komentarze:

Szukaj na tym blogu