piątek, 5 grudnia 2014

Strucla makowa


 Pierwsza świeca na wieńcu adwentowym już zapłonęła, zatem czas najwyższy zacząć planować świąteczne menu, co pozwoli na skonstruowanie pełnej listy zakupów. Z doświadczenia wiem, że jeżeli zostawimy zakupy na ostatnią chwilę zawsze czegoś zapomnimy albo zabraknie w pobliskim sklepie tego  niezbędnego  w danym momencie składnika :-)
Zawsze zdarza się coś niespodziewanego i bywa to piękne ale fajnie zminimalizować skutki takich wydarzeń. Chcąc samym się zdyscyplinować i namówić Was do planowania od dzisiaj będziemy pokazywać dania wigilijne i świąteczne, co mamy nadzieję Was zainspiruje. 

Składniki:

- ciasto:
1 masło
1/2 kg mąki,
3 łyżki śmietany kwaśnej,
3 jajka,  
3 łyżki cukru ,
 5 dag drożdży

- masa makowa:

1/2 kg maku,
1/2 kostki masła,
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki bułki tartej,
 około 20 dag bakalie ( migdały, rodzynki, orzechy włoskie)

Przygotowanie:

Z podanych składników wyrobić ciasto, uformować w kulę, a następnie zawinąć w lniana ściereczkę. Do dużej miski wlać zimną wodę, wrzucić kulę z ciasta i zostawić na około 40 minut. Po tym czasie ciasto powinno wypłynąć na wierzch wody. Wyciągnąć kulę ciasta. Podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Nałożyć przygotowaną w następujący sposób  masę makową. Mak zalać wrzącą woda i przykryty zostawić na około godzinę. Po tym czasie  odcedzić i zmielić 3- krotnie.  W rondlu roztopić masło.  Dodać do maku. Żółtka utrzeć z cukrem. Z białek ubić pianę. Bakalie pokroić. Wszystkie składniki masy połączyć.
  Masę zostawiając po 1,5 cm wolnych brzegów, zwinąć tak jak roladę. Każdą struclę owinąć papierem do pieczenia, zostawiając trochę luzu - ciasto urośnie. piec w 180 stopniach przez około 40 minutach. 

Struclę można polukrować i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem.




4 komentarze:

Szukaj na tym blogu