Obiecywałam sobie i Wam, że będę na blogu częściej umieszczać wpisy, szczególnie w czasie przygotowań do Świąt. Pochłonęły mnie jednak przygotowania, imprezy mikołajkowe, a niestety zdrowie nas i naszych bliskich również nie było takie jakbyśmy sobie życzyły, stąd nie wywiązuję się ze swojej obietnicy. Mam jednak nadzieję, że mimo to znajdziecie u nas coś czym się zainspirujecie w ten szczególny czas :-)
Dzisiaj fajne, zimowe babeczki. Lekko piernikowe, co dodatkowo zostało podkreślone przez krem z dodatkiem cynamonu.
Składniki:
3 jajka,
250 dag cukru,
40 dag mąki,
3 dojrzałe banany,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka przyprawy do piernika, najlepiej domowej,
100 ml oleju ,
100 ml wody,
250 ml mleka,
20 dag suszonej żurawiny,
500 ml śmietany 30 %,
50 dag serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżki mielonego cynamonu.
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. z białek ubijamy pianę, a żółtka ucieramy z cukrem . Do żółtek dodajemy przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy olej, mleko, zmiksowane banany. Dokładnie mieszamy, wrzucamy żurawinę i delikatnie łączymy z pianą z białek. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Studzimy. Śmietanę ubijamy, serek ucieramy z cukrem i cynamonem. Łączymy z ubitą śmietaną. Nakłądamy na babeczki i ozdabiamy według własnego uznania. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz