poniedziałek, 23 września 2013

Przecier z papryki i cukini


Jesień za pasem więc czas na kolejne magazynowanie zapasów na zimę. Tym razem czas na przecier cukiniowo- paprykowy, jest świetną alternatywą dla ketchupu czy przecieru pomidorowego. Przygotowanie jest proste i średnio czasochłonne.
Nie znam źródła przepisu ponieważ udostępniła mi go moja mama, której przekazała jej znajoma. Wypróbowany przez rodzinę i znajomych, godny polecenia.


Składniki:
2 kg cukinii
1 kg papryki czerwonej
1/2 kg cebuli
Przyprawy:
1-1,5 łyżki oregano, bazylia, mielona ostra papryka, pieprz mielony
3 duże lub 5 małych ząbków czosnku
2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu 10%
2 słoiczki przecieru pomidorowego Pudliszki (200g)

Przygotowanie:
Pierwsze trzy składniki obrać, oczyścić z nasienia, osolić i pozostawić na 5 godzin. Następnie razem z czosnkiem zmielić na maszynce do mięsa. Gotować w garnku 20 minut, od momentu intensywnego gotowania, ciągle mieszając. Dodać cukier, ocet, przyprawy ( ja dodawałam po łyżce przypraw), przecier. Dalej gotować jeszcze przez 15 min. Ja jeszcze dodatkowo zmiksowałam blenderem. Ketchup wkładać gorący do wyparzonych, gorących słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Smacznego 
LuLa








6 komentarzy:

Szukaj na tym blogu