poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Dla ochłody - arbuz.


   Prosty przepis na napój chłodzący z arbuza. Można go przygotować w wersji alkoholowej i bezalkoholowej.  Fajny do podania na letnim przyjęciu z kolorowymi kostkami lodu, w których zamknęłam owoce. Nieskomplikowany, a efektowny.




Ilości składników podane przez mnie są orientacyjne i tak naprawdę zależą od naszych smaków.

Składniki:

1kg arbuza
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
1/2 litra wody mineralnej gazowanej lub białego wina wytrawnego lub wina musującego

Przygotowanie:

Arbuza miksujemy wraz z cukrem i sokiem z cytryny. jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję należy wcześniej usunąć pestki. tak uzyskaną pulpę owocową uzupełniamy płynem i delikatnie mieszamy łyżką. Smacznego.


4 komentarze:

  1. świetna sprawa na taką pogodę, zwłaszcza na szampanie >:}
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm w taką pogodę cały dzban wypiłabym na raz ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas arbuza pod dostatkiem, nawet chyba jeden w lodówce, muszę zrobić koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeurocze te maleńkie kosteczki. ;)

    Serdecznie witam w arbuzowej akcji! ;)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu