środa, 13 kwietnia 2016

Najprostszy sernik świata.

Sernik

   Dzisiaj nasza kolejna propozycja w konkursie Delecty - sernik. Przygotowanie ciasta nie wymaga żadnych umiejętności i pozwoli nawet niezdarą kulinarnym na olśnienie swoich najbliższych i sprawienie im radości. Mój sernik upiekłam dla Taty, który jest wielkim łasuchem, stanowczo temu zaprzecza, ale gdy przyjeżdża znika cała blacha ciasta. Tata zawsze był cholerykiem, po wybuchu niezadowolenia jednak nigdy się nie gniewał, przychodził z pytaniem "A kawy to dzisiaj nie będzie?"  a jak kawa to musi być ciasto. Sernik to jedno z jego ulubionych, które natychmiast poprawia mu humor i łagodzi wszelkie spory :-) Wypróbujcie, czy u Was też zadziała jako rozjemca.

   Do sernika przygotowałam prosty sos z owoców leśnych, oczywiście możecie z niego zrezygnować ale zmieni on proste ciasto w efektownych deser. 

sernik
Składniki:

- na sernik:
1 kg ser białego, dwukrotnie zmielonego lub gotowego do zrobienia sernika już mielonego,
1 szklanka cukru,
10 jajek,
1 opakowanie przyprawy do sernika Delecta ( skórka cytrynowa, wanilia, kardamon)

- na sos:
1/2 kg mieszanki owoców leśnych mrożonych,
3 łyżki cukru,
1 łyżka soku z cytryny


Przygotowanie:


Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem i przyprawa do sernika ucieramy do uzyskania jasnego kremu. Dodajemy ser i dalej ucieramy. Następnie delikatnie łączymy z piana ubita z białek. pieczemy w kąpieli wodnej ( blachę z ciastem wkładamy do większej blachy do której wlewamy wodę do wysokości 3/4) w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Następnie studzimy. Sernik możemy upiec na kruchym spodzie lub wyłożyć blaszkę herbatnikami i na to wlać masę serową, ja pominęłam ten krok. 

W rondelku z grubszym dnem umieszczamy owoce, cukier, sok i kilka łyżek wody. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu ( trwa to około 10-12 minut). Smacznego.


Piecz... ot tak... prosto z serca!

Sernik

sernik

4 komentarze:

  1. elegancko podany. Nie pomyślałabym nigdy, żeby tak to zaprezentować. Jestem przyzwyczajona, że jak ciasto, to klinek albo kostka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zazwyczaj także znacznie prościej podajemy ciasto, ale coraz częściej eksperymentujemy. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Wspaniały serniczek, pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu