sobota, 12 marca 2016

Słodkie ziemniaczki czyli recyklingowe ciasteczka.



Cześć, dzisiaj pogadamy o marnowaniu jedzenia, a raczej o nie marnowaniu :-) Moja babcia i mama nauczyły mnie nie wyrzucania produktów spożywczych, dlatego zawsze staram się tak przygotowywać posiłki, żeby wykorzystywać dostępne w domu produkty, niestety nie zawsze się udaje ;-( Kto z nas nie wyrzucił zepsutych owoców lub warzyw ?  Resztek z obiadu lub deseru? Ważne jest byśmy gotowali świadomie, z zyskiem nie tylko dla środowiska i społeczeństwa, ale także dla naszego portfela.

Przedstawiam Wam przepis na pyszne słodkie ziemniaczki, do których bazą u mnie są zawsze suche już ciastka ( np. biszkopty, herbatniki,  pierniczki) zarówno domowe, jak i kupne lub odkrojone przy tworzeniu deserów kawałki biszkoptu.  Wariacji może być dużo, moja wersja dzisiejsza zawiera kokos i rum, ale możecie dodać roztopioną czekoladę, orzechy, rodzynki - wszystko co podpowie Wam wyobraźnia. Do dzieła Kochani :-)


Składniki:

około 300 gram rozdrobnionego suchego ciasta ( biszkopt, piernik, herbatniki),
100 gram wiórków kokosowych,
2 łyżki ciemnego rumu,
2 łyżki dżemu ananasowego,
100 gram masła,
2 łyżki cukru, najlepiej brązowego
wiórki kokosowe do obtoczenia, migdały bez skórki.

Przygotowanie:


Masło ucieramy z cukrem, dodajemy pokruszone ciastka, kokos, rum i dżem. Dokładnie wyrabiamy. Gotową masę mocno chłodzimy, przez co najmniej 2 godziny, w lodówce. Następnie z masy formujemy kuleczki, do środka wkładając po jednym migdale. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego :-)



1 komentarz:

  1. Takie słodkości są najlepsze! Uwielbiam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu