sobota, 19 marca 2016

Rolada szpinakowa z łososiem.

Rolada-szpinakowa-z-lososiem


Pierwszy raz jadłam to danie, przegotowane przez Anię z bloga Życie od kuchni, Mimo, ze nie był to dla mnie dobry dzień na próbowanie nowych rzeczy, zakochałam się w tym smaku, podobnie jak i reszta domowników. Teraz często gości na naszym stole  i zupełnie nie wiem dlaczego dopiero teraz trafia na bloga :-) Roladę łatwo przygotować, a prezentuje się bardzo efektownie i smakuje wybornie. Robiłam wersje z różnymi nadzieniami między innymi z suszonymi pomidorami, innym razem z twarożkiem zmieszanym z szczypiorkiem, rzodkiewką i kiełkami, zawsze smakowała bardzo dobrze. Eksperymentujcie, bawcie się dobrze i smacznego.


Rolada-szpinakowa-z-lososiem


Składniki:
1 opakowanie ( 450 gram) szpinaku mrożonego,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
4 jajka,
sól, pieprz
100 gram (lub więcej) łososia wędzonego,
około 400 gram serka śmietankowego lub chrzanowego
4- 5 łyżek chrzanu tartego

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy olej, a następnie szpinak. Dusimy, aż do całkowitego rozmrożenia szpinaku i odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Studzimy.  Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z masą szpinakową, a białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Pianę delikatnie mieszamy z masą szpinakową. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Upieczone ciasto lekko studzimy i  delikatnie odrywamy papier.  Po całkowitym wystygnięciu rolady, smarujemy ją serkiem przygotowanym z chrzanem i doprawionym. Następnie układamy warstwę łososia i  zwijamy roladę. Ciasno owijamy folia i mocno chłodzimy, najlepiej przez całą noc. Smacznego.

Rolada-szpinakowa-z-lososiem

3 komentarze:

  1. bardzo smakowicie się prezentuje, z pewnością dla mnie - moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też ją bardzo często robie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Teściowa taką robi, zawsze wychodzi przepysznie.

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu