środa, 24 lutego 2016

Alternatywa do sklepowych wędlin - boczek pieczony.



 Kolejna propozycja na dodatek do kanapek, oczywiście nie tylko, na ciepło boczek tez jest wyśmienity. Nie oszukujmy się, nie jest to danie niskokaloryczne i najzdrowsze, jednak nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, a kto nie lubi boczku :-)




Składniki:

2 kg surowego, niewędzonego boczku,
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,
2 łyżki musztardy

Przygotowanie:


Mięso dokładni myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Smarujemy musztardą. W naczyniu żaroodpornym układamy mięso i wlewamy wodę do 3/4 wysokości boczku. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, przez około 2 godziny, aż do uzyskania chrupiącego wierzchu i wyparowania całej wody.

4 komentarze:

  1. czym mozna zastapic otreby w przepisie na pieczen rzymska i w jakiej ilosci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Otręby można zastąpić mąką pszenną lub ziemniaczaną lub bułką tartą w ilości takiej jak otręeby, pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. dziekuje :)

      Usuń

Szukaj na tym blogu