środa, 6 listopada 2013

Sałatka z mortadelą.


Ostatnio długo nas tutaj nie było, dzisiaj wracamy z przepisem na nietypową sałatkę.  Jednym z jej składników jest mortadela będąca dla mnie wspomnieniem smaków dzieciństwa. Wybierzcie tą dobrej jakości - są już takie dostępne na rynku lub szynkę konserwową. Sałatkę można przygotować z winegretem lub sosem majonezowym. U mnie na zdjęciach z sosem na bazie octu i oliwy.


Składniki:

3 papryki świeże, najlepiej każda innego koloru,
2 pomidory,
40 dag mortadeli,
15 dag żółtego sera, najlepiej ostrego,
1 czerwona cebula,
2 małe ogórki zielone,

- na sos:
oliwa, ocet, sól, pieprz, odrobina musztardy.

Przygotowanie:


Paprykę oraz wędlinę kroimy w cienki paseczki, podobnie pomidory. Cebulę i ogórka w drobna kostkę. Ser ścieramy na grubej tarce. Składniki mieszamy i polewamy sosem przygotowanym z podanych składników - ilość przypraw zgodnie z Waszym smakiem.

1 komentarz:

Szukaj na tym blogu