poniedziałek, 11 listopada 2013

Ciasto z kremem czekoladowo- śliwkowym.


   Kilka miesięcy temu na wielu blogach  królowało ciasto z masą z Nutelli i śliwek suszonych, dzisiaj gości i u nas ale w zmodyfikowanej przeze mnie wersji. Jako spód ciasta wykorzystajcie biszkopt z kakaem upieczony według sprawdzonego przez Was przepisu lub skorzystajcie  z  tego. Ciasto jest bardzo smaczne i efektowne, a najtrudniejszym etapem przygotowania jest właśnie upieczenie biszkoptu.

   Tym razem nie miałyśmy warunków do zrobienia fajnych zdjęć, w związku z bardzo złym oświetleniem są troszkę gorszej jakości za co przepraszamy. 

Składniki:
- krem:
500 gram śliwek suszonych,
około 250 ml rumu ciemnego,
500 gram serka mascarpone,
mały słoik Nutelli lub domowej czekośliwki

- śmietana:
750 ml śmietany 30%,
1 opakowanie galaretki cytrynowej.


Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śliwki kroimy drobno i zalewamy rumem na co najmniej pół godziny. W misie ucieramy serek mascarpone z kremem czekoladowym, na koniec dodając odsączone śliwki - można dolać pozostały rum ale może to spowodować zbytnie rozrzedzenie masy. Proponuję tymże rumem nasączyć biszkopt, na który wykładamy krem. Ubijamy śmietanę, pod koniec dodając zimną galaretkę. Wykładamy  na krem. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą, Całość chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego.


3 komentarze:

Szukaj na tym blogu