Już po raz drugi Martyncia z bloga smakiempisany.blogspot.com zaprosiła mnie do wspólnego gotowania. Poprzednio wszystko fajnie się udało i tym razem również przystąpiłam do akcji, czując się zaszczycona zaproszeniem koleżanki blogerki. Tematem miał być deser z kiwi ale nie ciasto. Przygotowałam moją, nie ukrywajmy daleką od oryginału, wersję deseru eton mess, która gościła u mnie na stole, głównie z owocami jagodowymi, całe lato. Niestety nie wiem, kto jeszcze z nami gotuje dlatego nie umieszczam listy uczestników.
Na zakończenie moich wywodów dodam, że dzisiaj w niewielkim, jak na nasza rodzinę, bo tylko 12 osobowym gronie świętowaliśmy ważne zdarzenie w moim życiu ale o tym, co to za wydarzenie napiszę za kilka tygodni, dzisiaj tylko powiem, że prezentowany deser + dobre wino musujące super sprawdziły się w roli umilaczy tego spotkania. A że było to spotkanie ad hoc, tym bardziej prostota i tempo wykonania deseru zostały przeze mnie docenione.
Składniki ( na 12 małych porcji):
7 dojrzałych kiwi,
2 opakowania duże jogurtu greckiego,
1 łyżka cukru pudru,
10 dag bezów,
opcjonalnie garść malin i kilka gałązek mięty.
Przygotowanie:
Obieramy kiwi i pokrojone w mniejsze cząstki wrzucamy do miski, a następnie blendujemy z cukrem pudrem. tak przygotowany mus wylewamy do przygotowanych naczyń, zostawiając około 1/5 w misce. Do każdego naczynia z musem dodajemy 2 łyzki jogurtu greckiego, a następnie posypujemy ta warstwę pokruszonymi bezikami. na to kładziemy po łyżeczce musu z kiwi oraz wsypujemy po kilka malin. na zakończenie dekorujemy listkami mięty. Podajemy. Pycha.
Ten deserek wygląda cudnie. :) Jestem przekonana, że i tak smakuje.
OdpowiedzUsuńWygląda przeoysznie ;)
OdpowiedzUsuńależ pięknie wygląda ;) nic tylko wcinać.
OdpowiedzUsuńDziękuje za udział w gotowaniu! Listę gotujących wkleję już dziś/jutro, wraz z podsumowaniem ;)
Kochana, nie widzę Twojego desekru w akcji, dałaś "dodaj wpis"? ;)
mój post ze wspólnego gotowania już się pojawił;)
OdpowiedzUsuńouu przepraszam za to uchybienie ;) poprawiłam i wymieniłam Was obie. Każda z Was wkłada dużo pracy i serca, aby ten blog był smakowity ;)
Usuń