środa, 18 marca 2015

Z tęsknoty za wiosną. Pomysł na lekką kolację.


Ostatnie słoneczne dni sprawiły, że jeszcze bardziej zatęskniłam za wiosennym i letnim jedzeniem. Lekko, warzywnie, kolorowo. Niestety dostępne w sklepach jarzyny jeszcze nie przypominają smakiem tego czego oczekuję, na dodatek zamiast bomby witaminowej mogą być bombą chemiczną :-(  
Tęsknota była tak silna, że mimo to  postanowiłam  przygotować mój ulubiony twarożek, szczególnie, że zielenina rośnie  już u mnie na parapecie, a rzodkiewki znalazłam z polskich upraw.



Składniki:

1/2 kg twarogu półtłustego,
pęczek szczypiorku,
pęczek koperku,
pęczek dymki,
pęczek rzodkiewki,
w sezonie - ogórek zielony,
dodatkowo pomidory,
sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

 Zielenina dokładnie myjemy i suszymy. Drobno kroimy. Podobnie jak białą część dymki. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce z dużymi oczkami lub kroimy na drobną kostkę. Serek wrzucamy do miski delikatnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Pomidory wydrążamy za pomocą łyżki i nadziewamy serkiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu