środa, 6 maja 2015

Łosoś zapiekany

losos-zapiekany

Ostatnio zauważyłam dookoła wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia, zarówno w sposobie odżywiania jak i w wzmożonej aktywności fizycznej. Muszę przyznać, że i mnie to dopadło. Tylko, że u mnie trochę przyczyniły się problemy zdrowotne.

Czas zatem  na kolejną porcję zdrowia, Zajadam się tym daniem bardzo często ponieważ składniki w nim wykorzystane są smaczne i łatwodostępne. 


losos-zapiekany

Składniki dla 2 osób:
- ok 300 g łososia surowego
- pół brokuła (teraz używam mrożonego)
- pół opakowania serka feta 
- sok z połowy cytryny
- czosnek
- pieprz, łagodna papryka, sól( można z niej zrezygnować)

Przygotowanie:
Najpierw łososia opłukać, osuszyć, filetujemy ze skóry, marynujemy w przyprawach z obu stron i polewamy sokiem z cytryny. Odkładamy na ok 10 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia tak by potem swobodnie całość zakryć. Łososia przykrywamy brokułem w kawałkach i posypujemy fetą rozdrobnioną w palcach. Całość zawijamy papierem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 `C, zapiekamy przez 20 min (jeżeli brokuł jest mrożony czas pieczenia wydłużamy do 30-35 min).

Smacznego 
LuLa


losos-zapiekany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu