środa, 6 maja 2015

Łosoś zapiekany

losos-zapiekany

Ostatnio zauważyłam dookoła wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia, zarówno w sposobie odżywiania jak i w wzmożonej aktywności fizycznej. Muszę przyznać, że i mnie to dopadło. Tylko, że u mnie trochę przyczyniły się problemy zdrowotne.

Czas zatem  na kolejną porcję zdrowia, Zajadam się tym daniem bardzo często ponieważ składniki w nim wykorzystane są smaczne i łatwodostępne. 


losos-zapiekany

Składniki dla 2 osób:
- ok 300 g łososia surowego
- pół brokuła (teraz używam mrożonego)
- pół opakowania serka feta 
- sok z połowy cytryny
- czosnek
- pieprz, łagodna papryka, sól( można z niej zrezygnować)

Przygotowanie:
Najpierw łososia opłukać, osuszyć, filetujemy ze skóry, marynujemy w przyprawach z obu stron i polewamy sokiem z cytryny. Odkładamy na ok 10 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia tak by potem swobodnie całość zakryć. Łososia przykrywamy brokułem w kawałkach i posypujemy fetą rozdrobnioną w palcach. Całość zawijamy papierem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 `C, zapiekamy przez 20 min (jeżeli brokuł jest mrożony czas pieczenia wydłużamy do 30-35 min).

Smacznego 
LuLa


losos-zapiekany

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie sam zapiekany łosoś jest bardzo smaczny i ja także bardzo chętnie tak go przyrządzam. Jak dla mnie również bardzo smacznym daniem jest to z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/stek-z-kapusty-czerwonej-z-lososiem-wedzonym-komosa-ryzowa-i-orzechami-wloskimi/ i jak tylko mam okazję to również staram się je przygotować.

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu