sobota, 8 lutego 2014

Rolada czekoladowa z bananem - bez pieczenia.



    Ostatnio z powodów różnych nie dopisuje mi humor ale czymś, co zawsze choć troch mi go poprawia jest czekolada. Dlatego też dzisiejsza moja propozycja to deser zawierający kakao i czekoladę mhmmmmmm UWIELBIAM.
 Połączenie banana z kakaową masą jak dla mnie smakuje idealnie. Rolada nie wymaga specjalnych umiejętności, a ponadto nie trzeba jej piec, co dla wielu z Was jest niewątpliwą zaletą. Polecam na szare dni.



Składniki:

  •  1 masło lub margaryna
  •  3/4 szklanki  cukru
  •  4 łyżki kakao
  •  pół szklanki wody
  •  1 galaretka najlepiej wiśniowa
  •  około 30 sztuk herbatników
  •  rodzynki 
  • 2 płaty andruta
  • odrobina rumu
  • 2 banany
  • około 150 gram czekolady ( ja używam gorzkiej)


Przygotowanie:


   Masło z cukrem, woda i kakaem zagotowujemy, następnie, po zdjęciu z ognia, wsypujemy do wrzącej mieszaniny galaretkę i intensywnie mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Do  masy  wrzucamy połamane herbatniki. Lubię rodzynki, dlatego też wrzucam małą garść ale możecie dodać  np. orzechy, migdały czy żurawinę. Dla podkreślenia smaku odrobina rumu - niekonieczne ale według mnie wskazane. Na wilgotnej ściereczce układamy, lekko zakładając za siebie, 2 wafle  i nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę, wkładamy obrane banany i zawijamy w roladę. Następnie roladę pozostawiamy w lodówce na kilka godzin, aż do stężenia. Polewamy rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego.

1 komentarz:

Szukaj na tym blogu