czwartek, 13 czerwca 2013

Placuszki serowe.


Za oknem ciągle deszcz dlatego każda chwila ładnej pogody jest przez nas wykorzystywana do zrobienia zdjęć. Tym razem uwieczniłyśmy, pośród cudnych stokrotek, danie które może być śniadaniem ale także deserem. Proste i szybkie w przygotowaniu placuszki serowe. Do tego dwa sosy truskawkowy i jagodowy. Mniam. 



Składniki:

  • około 200 gram serka, może być mielony twaróg, ricotta a nawet serek homogenizowany,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • szklanka mleka,
  • około szklanki mąki

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem, dodając stopniowo serek i mleko. Mleko można zastąpić woda gazowaną, ciasto będzie bardziej puszyste. Dodajemy mąki tyle by uzyskać gęste ciasto. Następnie mieszamy uzyskane ciasto z pianą ubitą z białek. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe. Smażymy na patelni po kilka minut z obu stron, aż do zrumienienia. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. U mnie były to dwa sosy. Pierwszy powstał z truskawek, odrobiny cukru i śmietany. A kolejny to mrożone jagody wrzucone do rondla, zagotowane z niewielką ilością cukru i odparowane. Pyszne.



4 komentarze:

Szukaj na tym blogu