niedziela, 19 stycznia 2014

Kaczka faszerowana i semmelknödel - niedzielny obiad.



   Dostałam ostatnio całą kaczkę (dziękuję Gosiu) i nie bardzo miałam pomysł, co z niej zrobić. Moi rodzice jednak, jako entuzjaści mięsa przedstawili więcej opcji i tak powstało to danie, kaczka faszerowana. Największą trudność w przygotowaniu całego dania stanowi luzowanie kaczki czyli pozbawianie jej kości. Proponuję, żebyście się tym nie zniechęcali tylko przejrzeli filmiki instruktażowe, kiedyś warto się tego nauczyć - i napisałam to  ja, korzystająca z doświadczenia w tym względzie moich rodziców ;-)
 Do kaczki proponuję knedle z czerstwej bułki - charakterystyczne dla kuchni austriackiej, które bardzo lubię i czerwoną kapustę np. z tego przepisu. Korzystając z mało zimowej pogody zdjęcia robiłyśmy na polu (a co po naszemu, nie na dworze).  Smacznego.




Składniki:

Kaczka faszerowana:

- kaczka cała, u mnie około 2 kg,
- mięso mielone wieprzowe z łopatki około 1 kg,
- 3 jajka,
- jedna czerstwa bułka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz

Knedle:
- pokrojona w kostkę czerstwa bułka (około 10 bułek) lub jedno opakowanie gotowej bułki do tego celu - do kupienia w niektórych marketach,
- 2 jajka,
- 1/3 kostki masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- jedna cebula,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- pęczek zielonej pietruszki,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

   Kaczkę wyluzować z kości. Rozłożyć płat  z kaczki starając się wyrównać grubość, ścinając mięso i przekładając w miejsca gdzie go brakuje.  Przygotować mięso mielone ( może użyć innego, według swoich upodobań), przyprawiając je i dodając namoczoną uprzednio i odciśniętą czerstwa bułkę, całe jajka, drobniutko pokrojoną cebulę. Wszystko dobrze wyrabiamy i rozkładamy na pozbawionej kości kaczce. Rolujemy ściśle i związujemy sznurkiem. Wkładamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200  stopni przez około 2 godziny - w zależności od wielkości kaczki.

   W czasie w którym piecze się kaczka przygotowujemy knedle. Do dużej miski wsypujemy knedle i zalewamy mlekiem. Cebulę drobno kroimy w i smażymy na maśle ale tylko do jej zeszklenia się. Dodajemy do bułki wraz z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy i formujemy knedle lub jeden podłużny wałek. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Wałek gotujemy owinięty w lnianą ściereczkę lub w folię aluminiową. Smacznego.



3 komentarze:

Szukaj na tym blogu