środa, 1 maja 2013

Tęczowy deser z nowymi galaretkami Winiary.




   W majówkowy, choć niesłoneczny dzień mam Wam do zaproponowania tęczowy deser z nowymi galaretkami Winiary. W najbliższym czasie pokażemy Wam jeszcze dwa przepisy z ich wykorzystaniem ( w ramach konkursu organizowanego na Durszlaku), wszystkie łatwe do wykonania i pyszne. Ten deser również nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, a cieszy oko i podniebienie (głównie przez intensywność smaków owych galaretek). Mimo, że postanowiłam troszkę zaszaleć i pozwolić sobie  w te wolne dni na zjedzenie kilku przysmaków, to jednak robiąc deser brałam pod uwagę jego kaloryczność. W związku z powyższym warstwa biała nie została przygotowana z śmietany kremówki (30%), a z odtłuszczonego jogurtu greckiego. Dzięki temu deser jest delikatnie orzeźwiający, a  nade wszystko nietuczący -  oczywiście zakładając, że zjemy jedną porcję a nie dziesięć ;-) Miłego ucztowania.

Składniki:

  • 1 opakowanie odtłuszczonego jogurtu greckiego ( 400 gram);
  • 1 opakowanie galaretki o smaku pink margarita;
  • 2 opakowania galaretki o smaku pina colada;
  • 1 opakowanie galaretki o smaku blue curacao.
Przygotowanie:

 Galaretki rozpuszczamy, zgodnie z przepisem na opakowaniu w osobnym naczyniu każdy smak. Po przestudzeniu galaretek  około jedną trzecią płynu z naczynia z galaretką żółtą czyli pina colada mieszamy dokładnie z  jogurtem, następnie wylewamy do szklanek, foremek lub jednej dużej formy np. tortownicy pierwszą warstwę galaretki, kolejna to warstwa jogurtu i tak na zmianę do wyczerpania wszystkich galaretek i jogurtu. Pamiętajcie o tym by kolejną warstwę wlewać dopiero po zastygnięciu poprzedniej. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Podawać w naczyniu lub wyjąć z foremki, najlepiej ogrzewając ją delikatnie ciepłą wodą. Super smakuje z owocami. Polecam.

Kats





4 komentarze:

Szukaj na tym blogu