Muszę szczerze przyznać, że nie lubię jeść śniadań i najczęściej wychodziłam z domu nawet bez łyka herbaty lub kawy. Jednak odkąd staram się zdrowo jeść zmieniałam mój poranny rytuał.
Dzień zaczynam od szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny lub połówki pomarańczy. Potem jem śniadanie, smaczne i dające energię. Podsyłam Wam poniżej przepis na jedno z takich śniadań. Chrupiąca, smaczna granola, która zwiera same korzystne dla zdrowia produkty, spróbujcie, a na pewno polubicie śniadania :-)Składniki :
1 szklanka płatków jęczmiennych,
1 szklanka otrąb owsianych,
1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej,
garść migdałów,
100 gram borówki suszonej,
100 gram suszonej żurawiny,
sok z 1 grejpfruta i 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na małym ogniu, aż lekko spęcznieje i zmięknie, około 7 minut. Przesypujemy ją do miski, dodajemy płatki, otręby i migdały. Mieszamy z sokiem i wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożona papierem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Studzimy, kruszymy delikatnie w palcach i mieszamy z borówką i żurawiną. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podajemy z mlekiem roślinnym lub jogurtem. Smacznych i miłych poranków.
Super granola. Ja też rano często marudzę i nie mam apetytu, dlatego dobrze mieć taki mix w domu, na niego zawsze przyjdzie ochota!
OdpowiedzUsuńDziękujemy, też uważam, ze posiadanie słoika granoli do wykorzystania w każdej chwili to super opcja :-)
Usuń