Kolejny pomysł na zdrowy posiłek w wiosennym jadłospisie.
W portalu abc zdrowie znalazłam taki opis właściwości natki pietruszki:
Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku.
Z powyższego opisu wynika, że warto jeść pietruszkę, nie tylko ze względu na jej smakowe aspekty.
Składniki:
250 gram twarogu chudego lub półtłustego,
duży pęczek zielonej pietruszki,
kilka kromek pieczywa żytniego,
oliwa z oliwek dobrej jakości,
pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie:
Ser delikatnie rozdrabniamy widelcem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, posiekaną pietruszką i skrapiany oliwą. Podajemy z grzankami z pieczywa żytniego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz