To już ostatnia moja propozycja w ramach konkursu na przepis z wykorzystaniem nowych galaretek Winiary. Tym razem deser lekko alkoholowy, smaki galaretek zobowiązują ;-) Do przygotowania deseru wykorzystałam syfon, który kojarzy mi się z moim dzieciństwem. Woda gazowana z syfonu z sokiem to był super srarytas. Tym razem za pomocą syfonu wykonałam piankę z jogurtu z likierem i uważam, że to był strzał w dziesiątkę - spróbujcie koniecznie. Oczywiście można zastąpić jogurt śmietaną i ubić pianę za pomocą miksera.
Składniki na 4 porcje:
! opakowanie galaretki pina colada;
1/2 ananasa,
sok z połowy pomarańczy;
duże opakowanie jogurtu greckiego odtłuszczonego;
50 ml likieru kokosowego lub ananasowego
Przygotowanie:
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i przelewamy do 4 wysokich szklanek, odstawiamy do stężenia. Ananasa obieramy, kroimy i miksujemy z sokiem z pomarańczy. Wykładamy na galaretkę. Jogurt mieszamy z likierem i wlewamy do syfonu. Za jego pomocą wciskamy piankę jogurtową do szklanek. Mimo, że tą warstwę wkładamy jako ostatnią znajdzie się ona pod musem z ananasów. pierwsze dwie warstwy warto przygotować wcześniej i schłodzić, a piankę z syfonu wykonać przed samym podaniem. Smacznego
nie wiem co to ale wygląda smacznie, obojętnie czy deser czy drink jak jest smaczne to biorę:)
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda naprawdę fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńsuper :) wypiłabym takie cudo :D
OdpowiedzUsuń