Ciasto-chatka-puchatka |
Ostatnie tygodnie były dla mnie bardzo trudne, dlatego mama postanowiła poprawić mi humor przypominając mój ulubiony deser z dzieciństwa. Chatka Puchatka lub Chatka Baby Jagi super prosty deser, nie wymagający pieczenia, a jedynie odrobinę cierpliwości podczas gdy sie chłodzi i nabiera odpowiedniej konsystencji. Jeśli znacie ten deser to czas sobie go przypomnieć, jeśli nie to spróbujcie koniecznie, maniacy białego sera zakochają się z pewnością.
Ciasto-chatka-puchatka |
Składniki:
48 sztuk herbatników,
1/2 kg sera białego pełnotłustego mielonego,
2 całe jajka,
szklanka cukru ( ja dodaję mniej, to zależy od Waszych smaków),
2 łyżki kakao,
skórka otarta z jednej cytryny,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
opcjonalnie 2 łyżki rumu,
100 gram czekolady deserowej lub gorzkiej, 2 łyżki oleju o neutralnym smaku.
dodatkowo:wiśnie kandyzowane
Przygotowanie:
W misce ucieramy cukier z jajkami, dodajemy ser. Masę dzieli na pół. Do jednej części dodajemy kakao i ewentualnie rum, do drugiej skórkę cytrynową i wanilię. Połowę herbatników rozkładamy w trzech rzędach na przygotowanym arkuszu foli aluminiowej. Na tak przygotowanej warstwie herbatników rozkładamy masę z kakaem, układamy kolejną warstwę herbatników, a ana nią białą masę, koncentrując ją głównie w środkowym rzędzie. Możemy w środku ułożyć wiśnie kandyzowane. Delikatnie formujemy chatkę, łącząc w górze skrajne rzędy herbatników. Pomagamy sobie folią, na której układaliśmy cały deser. Pozostawiamy kilka godzin do schłodzenia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z olejem. Polewamy deser. czekamy do zastygnięcia polewy. Smacznego
Nie jadłam nigdy tego ciasta, ale wygląda bardo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPolecamy spróbować, tylko ostrożnie można się uzależnić :-)
UsuńPrzyznam, że też nie jadłam takiego ciasta, ale na pewno wypróbuje kiedyś przepis, bo bardzo fajny i prosty :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie Kuchnia PauletteS.
OdpowiedzUsuńNadrabiaj szybko zaległości, przygotowanie jest proste, a efekt warty czasu poświęconego , pozdrawiamy :-) Zaraz zaglądamy do Ciebie
UsuńJa za to uwielbiam to ciacho, w różnych wydaniach i wersjach. Serdecznie polecam:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńHej, fajnie, ze masz podobne zdanie jak my, serdecznie pozdrawiamy :-)
Usuńsmak dzieciństwa! Babcia robiła :)
OdpowiedzUsuńMamy zatem podobne wspomnienia, pozdrawiam
UsuńWieki nie jadłam :) Muszę zrobić z córcią niedługo :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, aby Twoja córka po latach tez wspominała to ciasto z rozrzewnieniem :-) Pozdrowienia dla Ciebie i Córki :-)
UsuńTak wiele osób mówi, że to smak dzieciństwa, a ja nigdy nie jadłam! Musze zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Koniecznie spróbuj, a potem napisz nam jak smakowało. Ślemy serrdeczności
Usuń