piątek, 13 lutego 2015

Bakłażan z olejem migdałowym Olvita.



Po szaleństwie karnawałowych słodkości przyszedł czas na wytrawna przekąskę, która zachwyciła moich gości.  Kilka tygodni temu otrzymałam od firmy Olvita olej migdałowy i sezamowy do wypróbowania, i o ile sezamowy nie był mi całkiem nieznany to migdałowy dla mnie stanowił nowość. Głowiłam się co z nim zrobić, aż wpadłam na pomysł tej przekąski, zainspirowana przepisem znalezionym w internecie.
Olej który mi został postanowiłam wykorzystać w sposób nietypowy, bo kosmetyczny. Wlewałam bo kilkanaście kropli do ciepłej wody i brałam kąpiel, która świetnie wpłynęła na stan mojej przesuszonej skóry. Polecam. 



Składniki:

2 bakłażany,
1  papryczka chili,
garść migdałów,
200 gram sera feta,
sól, pieprz,
200 ml oleju migdałowego

Przygotowanie:



Bakłażany kroimy na plastry grubości około 1,5 cm, posypujemy solą i po kilku minutach dokładnie płuczemy. Układamy na papierze do pieczenia  i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Studzimy. Migdały zalewamy gorąca woda, po kilku minutach odcedzamy i ściągamy z nich skórkę.  Papryczkę kroimy w cienkie plasterki, a  ser feta w plastry około centymetrowej grubości. W naczyniu układamy warstwami bakłażany i ser, posypując migdałami i papryczką, oprószamy pieprzem i zalewamy olejem. Pozostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na 2 dni i podajemy. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Zdjęcia tak pięknie prezentują potrawę!! 3 razy bardziej chce się jeść :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj lubię bakłażana,a twoje zdjęcia są bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu