Prosty przepis na napój chłodzący z arbuza. Można go przygotować w wersji alkoholowej i bezalkoholowej. Fajny do podania na letnim przyjęciu z kolorowymi kostkami lodu, w których zamknęłam owoce. Nieskomplikowany, a efektowny.
Ilości składników podane przez mnie są orientacyjne i tak naprawdę zależą od naszych smaków.
Składniki:
1kg arbuza
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
1/2 litra wody mineralnej gazowanej lub białego wina wytrawnego lub wina musującego
Przygotowanie:
Arbuza miksujemy wraz z cukrem i sokiem z cytryny. jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję należy wcześniej usunąć pestki. tak uzyskaną pulpę owocową uzupełniamy płynem i delikatnie mieszamy łyżką. Smacznego.
świetna sprawa na taką pogodę, zwłaszcza na szampanie >:}
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
mmmm w taką pogodę cały dzban wypiłabym na raz ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
u nas arbuza pod dostatkiem, nawet chyba jeden w lodówce, muszę zrobić koniecznie!
OdpowiedzUsuńPrzeurocze te maleńkie kosteczki. ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie witam w arbuzowej akcji! ;)