środa, 29 stycznia 2014

Szarlotka - łatwy przepis, bez jajek.



    Dzisiaj pomysł na łatwą w wykonaniu, pięknie się prezentującą i rewelacyjnie smakującą szarlotkę. przepis wyszukała moja mama na portalu stylowi.pl, a ja w poszukiwaniu źródła trafiłam na blog kuchniawzieleni.blogspot.be.
Blog okazał się bardzo fajny i chętnie tam zaglądam, a przepis stał się jednym z naszych ulubionych.  
  






Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g serka waniliowego homogenizowanego
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • jabłka - u mnie wyszło 8 ale wszystko zależy od wielkości jabłek i blachy, na której pieczemy ciasto
  • cukier puder do oprószenia
  • odrobina bułki tartej

Przygotowanie:

   Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Możemy posypać cienka warstwą bułki tartej. Układamy połówki, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek. Przykrywamy drugą częścią ciasta, delikatnie zlepiając brzegi. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut.


                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu