czwartek, 16 stycznia 2014

Czekoladowa wariacja muffinowa.


Jak już wiadomo od dawna jestem mega fanką muffin i babeczek wszelkiego rodzaju. Zresztą nie tylko ja, ale też moi domownicy za nimi przepadają. Żeby nie były to zawsze te same, ciągle szukam i próbuję nowych przepisów.
Tym razem chciałabym zaprezentować babeczki czekoladowe z bananem zainspirowane przepisem Nigelli.


Składniki na 24 sztuki (dwie blachy po 12):

sypkie:
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

mokre:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mleka
- aromat waniliowy

dodatkowo:
- 2 banany

Przygotowanie:
Do jednego naczynia wsypuję wszystkie składniki suche, dokładnie je ze sobą mieszam. W osobnym naczyniu za pomocą miksera mieszam składniki mokre. Na koniec kroję banany w kostkę, dodaję do masy mokrej razem z suchymi składnikami. Całość delikatnie mieszam łyżką, nie muszą być dokładnie połączone. Wykładam do formy wyłożonej papilotkami na ok 2/3 wysokości i wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez 20 min. 

Smacznego 


2 komentarze:

Szukaj na tym blogu