W
czasie
mojego
dzieciństwa
było
to
przepis
bardzo
popularny,
obecnie
niesłusznie
zapomniany.
Postanowiłam
go
troszkę
odświeżyć
i
jak
przystało
na
święta
podać
w
formie
eleganckiego
tortu.
Ten przepis znajduje się również w e-booku wielkanocnym serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".
Ten przepis znajduje się również w e-booku wielkanocnym serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".
Składniki:
Ciasto
1
margaryna
Palma
z
Kruszwicy
1
szklanka
cukru
5
całych
jajek
2
szklanki
mąki
2
łyżeczki
proszku
do
pieczenia
2
łyżki
kakao
2
łyżki
mleka
5
jabłek
dużych
Krem:
½
litra
mleka
1
masło
1
budyń
waniliowy
słodzony
6
łyżek
cukru
50
ml
rumu
Dekoracja:
2
czekolady
gorzkie
2
łyżki
oleju
lub
margaryny
2
opakowania
czekoladek
„kocie
języczki”
Przygotowanie:
Umyć
jajka
i
oddzielić
białka
od
żółtek.
Margarynę
utrzeć
z
cukrem,
dodając
po
jednym
żółtku.
Następnie
dodawać
stopniowo
mąkę,
cały
czas
miksując
ciasto.
Na
koniec
połączyć
masę
z
uprzednio
ubitą
pianą
z
białek.
Ciasto
podzielić
na
dwie
równe
części.
Jedną
przełożyć
do
tortownicy,
a
do
drugiej
dodać
kakao
oraz
mleko
i
tak
przygotowane
wylać
na
ciasto
jasne.
Obrane
i
pozbawione
gniazd
nasiennych
jabłka,
dzielić
na
ósemki
i
układać
na
cieście
lekko
je
wgniatając.
Ciasto
piec
w
170
stopniach
przez
40
minut.
W
czasie
stygnięcia
ciasta
przygotować
krem
budyniowy.
Budyń
przygotować
zgodnie
z
przepisem
dodając
dodatkowo
cukier.
Masło
ucierać
z
rumem,
dodając
stopniowo
wystudzony
budyń.
Krem
wyłożyć
na
wystudzone
ciasto.
Ciasto
schłodzić.
Czekoladę
rozpuścić
z
tłuszczem
w
mikrofalówce
lub
w
kąpieli
wodnej.
Wylać
na
schłodzone
ciasto.
Obłożyć
ciasto
czekoladkami.
Fantastyczny pomysł:) Na pierwszy rzut oka wygląda jak tiramisu:)))
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy.
OdpowiedzUsuńtort wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZamieniłaś zwykłe babkowe ciasto w śliczny torcik.
OdpowiedzUsuńSuper!