Mus- czekoladowy |
Pamiętacie tort Patrycji ? Dzisiejszy deser to tak naprawdę ten sam mus, którego użyłam w przygotowaniu tamtego urodzinowego ciasta. Nie zawsze mamy ochotę na tort, a czasem po prostu brak czasu na jego przygotowanie. Sam mus przygotowuje się szybko i jeśli podacie go w formie osobnych deserów nie będzie wymagał wielogodzinnego przebywania w lodówce, wystarczy lekkie schłodzenie przez około 2 godziny.
Możecie użyć dowolnych owoców do jego przybrania, jak i dowolnego likieru i soku do samego musu. Polecam, gdyż jest to deser bardzo efektowny i prosty w przygotowaniu. Pamiętajcie jednak, żeby takie desery przygotowywać tylko okazjonalnie bo są bardzo kaloryczne, zawierają sporo cukru i tłuszczu.
Możecie użyć dowolnych owoców do jego przybrania, jak i dowolnego likieru i soku do samego musu. Polecam, gdyż jest to deser bardzo efektowny i prosty w przygotowaniu. Pamiętajcie jednak, żeby takie desery przygotowywać tylko okazjonalnie bo są bardzo kaloryczne, zawierają sporo cukru i tłuszczu.
Mus - czekoladowy-z- czekoladą |
Składniki:
- 300 gram czekolady gorzkiej i 100 gram czekolady deserowej,
- 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %,
- 6 jajek,
- 2 łyżki nalewki lub likieru truskawkowego, użyłam rumptopfu,
- 4 łyżki soku truskawkowego lub pomarańczowego,
- 100 gram cukru,
- 60 gram masła
Przygotowanie:
Czekoladę, sok, likier i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a po zestawieniu z ognia wrzucamy do masy żółtka i intensywnie mieszamy. W jednej misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a w drugiej śmietanę. Z wystudzoną masą czekoladową łączymy delikatnie najpierw białka, a następnie śmietanę. Gotowy mus przekładamy do miseczek, chłodzimy i podajemy z ulubionymi owocami.
Świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńco za wspaniały deser!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń