Jak to zwykle przed Świętami Bożego Narodzenia przychodzi czas na pieczenie pierniczków, tradycyjnie trzeba upiec wcześniej i odczekać aż zmiękną, niestety w tym roku u mnie z czasem ciężko a do tego wielka zmiana w moim życiu (o tym innym razem) utrudniła skutecznie jakiekolwiek przygotowania przedświąteczne.
Mojemu synkowi się nie odmawia i musiałam coś wymyślić na szybko i tak trafiłam na stronę Dorotus gdzie znalazł się post z przepisem na szybkie pierniczki, wprost idealnie dla mnie.
Upiekłam i udekorowałam w sobotę, a w niedzielę już były miękkie.
Czas na przepis dla spóźnialskich:
Składniki na ok 50-60 sztuk:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła (roztopić)'
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy cienko (ok. 4-5 mm), pierniczki nie zwiększają zbytnio swojej objętości. Wykrawamy kształty, układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 8-10 min. Wystudzić.
Dekorowałam dwoma rodzajami lukru:
Glazura lukrowa:
- 1,5 łyżki wody (ja wymieszałam łyżkę wody i pół łyżki soku z cytryny)
- 1 szklanka cukru pudru
Wymieszałam i pierniczki moczyłam w takim lukrze następnie odkładałam do wyschnięcia.
Lukier do dekoracji:
- białko z jednego jajka
- 1 szklanka cukru pudru ( ilość zależy od wielkości jajka). Lukier musi być bardzo gęsty, im gęstszy tym dokładniejsze dekoracje można wykonać. Tak wykonany lukier po wyschnięciu jest biały.
Do dekoracji użyłam pojemniczka:
Sprawdził się doskonale:)
A oto mój mały pomocnik :)
Z takim pomocnikiem musiały się udać! bajeczne pierniczki:)
OdpowiedzUsuń