środa, 24 lipca 2013

Faszerowana cukinia


Kolejny post z serii dary przydomowego ogródka, choć tym razem to owoc pracy ogrodniczej moich rodziców, czyli cukinia.
Gdy tylko przychodzi sezon cukiniowy włącza mi się tzw. kombinator, staram się wymyślić coś ciekawego z wykorzystaniem tego warzywa. Na blogu pojawiły się już placki z cukinii, a teraz chciałabym zaproponować coś zapiekanego.


Składniki:
- 1 duża lub 2 małe cukinie
- 250 g mięsa mielonego
- pomidory w puszcze
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół brokuła
- marchewka
- pół szklanki bulionu
- ser żółty

Przygotowanie:
Na początek drobno siekamy cebulę, którą na rozgrzanej patelni podsmażamy na złoty kolor, dodając wyciśnięty czosnek. Marchew trzemy na grubym tarle i dodajemy do cebuli. Oddzielnie zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy pokrojony brokuł, gotujemy do uzyskania lekkiej miękkości. Do cebuli i marchewki dodajemy mięso mielone. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Cukinie przekrawamy, wydrążamy nasiona, delikatnie posypujemy solą lub warzywkiem i odstawiamy.  Do mięsa dodajemy puszkę pomidorów, wlewamy bulion. Brokuły odcedzamy i dodajemy do całości. Podsmażamy do czasu zgęstnienia całości nadzienia, odstawiamy do przestygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Cukinie nadziewamy farszem, na wierzch układamy lub trzemy ser i zapiekamy przez ok 20-25 min. 
Smacznego!
LuLa


3 komentarze:

  1. uwielbiam faszerowana cukinie ! twoja wygląda strasznie smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha:) najlepsza wersja letniego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne danie,
    dzięki Tobie przypomniałam sobie o tym smacznym jedzonku, jutro biegnę na zakupy :)

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu