Za oknem ciągle deszcz dlatego każda chwila ładnej pogody jest przez nas wykorzystywana do zrobienia zdjęć. Tym razem uwieczniłyśmy, pośród cudnych stokrotek, danie które może być śniadaniem ale także deserem. Proste i szybkie w przygotowaniu placuszki serowe. Do tego dwa sosy truskawkowy i jagodowy. Mniam.
Składniki:
- około 200 gram serka, może być mielony twaróg, ricotta a nawet serek homogenizowany,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru pudru,
- szklanka mleka,
- około szklanki mąki
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem, dodając stopniowo serek i mleko. Mleko można zastąpić woda gazowaną, ciasto będzie bardziej puszyste. Dodajemy mąki tyle by uzyskać gęste ciasto. Następnie mieszamy uzyskane ciasto z pianą ubitą z białek. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe. Smażymy na patelni po kilka minut z obu stron, aż do zrumienienia. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. U mnie były to dwa sosy. Pierwszy powstał z truskawek, odrobiny cukru i śmietany. A kolejny to mrożone jagody wrzucone do rondla, zagotowane z niewielką ilością cukru i odparowane. Pyszne.
Wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tę ich delikatność ;)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe pychotki :)
OdpowiedzUsuńale pyszności ;)))
OdpowiedzUsuń