Strony

czwartek, 30 maja 2013

Wytrawna przekąska.


Niestety pogoda dzisiaj nie rozpieszcza, ale mam dla was propozycję iście piknikową (oczywiście nie tylko). Zapraszam na pyszne wytrawne muffiny we wnętrzu, których znajdziemy szpinak, ser i szynkę szwarcwaldzką.
O tym, że uwielbiam szpinak (jeszcze kilka lat temu nie do pomyślenia, głównie za sprawą braku umiejętności odpowiedniego przygotowania), możecie się przekonać przeglądając inne moje przepisy:) Polecam na piknik, łatwo je przetransportować, a do tego są smaczne i sycące:)


Składniki (ok 10 sztuk) :
- ok. 80 g świeżego szpinaku (użyłam mrożonego i myślę, że świeży będzie lepiej wyczuwalny, a muffiny nie wyjdą takie zielone jak moje)
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 50 g sera cheddar (może być zwykły żółty w kostce)
- 1 jajko
- 50 g masła
- 100 ml mleka
- 110 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy szpinak, którego należy z blanszować (wrzucić do wrzątku na ok. minutę, odcedzić i zahartować zimną wodą). Następnie odciskamy wodę ze szpinaku. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser trzemy na grubym tarle. Rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową. W drugiej misce łączymy pozostałe składniki, roztrzepujemy jajko, dodajemy ostudzone masło oraz mąkę na przemian z mlekiem. Do wszystkiego dodajemy szpinak i szynkę. Przygotowujemy foremkę do muffinek, wykładamy papilotkami. Masę przekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C przez ok 30 minut do suchego patyczka.
Smacznego
LuLa



3 komentarze:

  1. Smakowicie wyglądają - uwielbiam szpinak! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawie wyglądają:0 nie jadłam jeszcze czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. skrywają piękne zielone wnętrze:) wytrawne muffiny - to jest to ;)

    OdpowiedzUsuń