czwartek, 22 maja 2014

Potrójnie truskawkowe i potrójnie galaretkowe ciasto.


Prezentowany dzisiaj deser przygotowałam na imieniny mojej babci, a zainspirowało mnie do jego stworzenia ciasto Gosi, która z kolej zrobiła je na imieniny swojego męża. Można by zatem nazwać je ciastem imieninowym ;-)
Deser jest bardzo lekki i mocno truskawkowy, choć myślę, że jeszcze lepszy będzie kiedy przygotuje je z polskich dojrzałych truskawek ale na to trzeba jeszcze poczekać kilka tygodni. Ciasto stanowi moją propozycję w konkursie na wykorzystanie galaretek Winiary.


Składniki:

5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kg truskawek mrożonych
1 kg truskawek świeżych
3 opakowania galaretki truskawkowej Winiary
1 litr śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać żółtka. Do piany dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wlać na blachę do pieczenia, na spodzie wyłożoną papierem. Piec w temperaturze około 180 stopni przez 30 minut. Biszkopt wyłożyć z blachy i ostudzić. Truskawki mrożone wrzucić do rondla i doprowadzić do wrzenia. Wsypać do truskawek dwie galaretki truskawkowe. Dokładnie wymieszać pozostawić do ostudzenia i lekkiego zgęstnienia. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i także pozostawić do wystudzenia. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plastry. Kilka z nich wrzucić do misy i zmiksować z dwoma łyżkami cukru pudru. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy dodając pozostały cukier puder. Na ostudzony biszkopt wylać truskawki z galaretką, odkładając wcześniej  około 3 łyżek tej mieszaniny. Dodać do zmiksowanych truskawek. Śmietanę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać   zmiksowane truskawki z galaretką. Po wymieszaniu wyłożyć na biszkopt, na to pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć truskawki i za pomocą pędzla pomalować je pozostałą galaretką.  Schłodzić mocno w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Ponieważ zależało mi żeby ciasto przetrwało 2 dni użyłam śmietany cukierniczej z dodatkiem usztywniacza ale jeśli ciasto będzie jedzone tego samego dnia nie jest to konieczne. Smacznego.


Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

3 komentarze:

  1. waw! wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z truskawkami, Twoje wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dziewczyny, też byłam zadowolona z efektu, a nakład pracy stosunkowo nieduży. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu