środa, 30 kwietnia 2014

Dwukolorowy sernik czekoladowy.




  Dzisiaj fajny sernik, który gościł u mnie na świątecznym stole. Przepis wyszukała w jednej z gazet moja mama i  jak zwykle okazało się, że aby dopasować ciasto do naszych smaków trzeba troszkę zmienić recepturę.
Polecam ten deser bo wygląda naprawdę fajnie i bosko smakuje. Masa serowa jest bardzo kremowa. Coś dla wielbicieli czekolady.




Składniki:

ciasto kruche:
1 szklanka mąki,
1/4 szklanki cukru pudru,
50 gram masła lub margaryny,
1 łyżka kwaśnej śmietany

masa serowa:
1,5 kg sera, najlepiej użyć gotowego, mielonego produktu przeznaczonego do serników,
3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
1 szklanka cukru drobnego,
500 ml śmietany kremówki,
po 1 tabliczce  dobrej jakości czekolady białej i gorzkiej,
8 jajek.

Przygotowanie:



Z podanych składników szybko zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę do pieczenia ( u mnie taka o wymiarach 23,5 cm x 39,5 cm).  Białka ubijamy na sztywna pianę z 1/4 szklanki cukru. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej do każdej dodając po 50 ml śmietany. Pozostałą śmietanę ubijamy, dodając około 2 łyżek cukru można użyć waniliowego.  Do misy miksera wkładamy ser i ucieramy  go z cukrem , żółtkami, na końcu dodając proszek budyniowy. Ser dzielimy na dwie równe części. Do każdej dodajemy czekoladę, a następnie po połowie kremówki i piany z białek. wylewamy warstwami na ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 50 minut. Następnie po wystudzeniu trzymamy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Pyszne.



Przepis na chwilę kawowej przyjemności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu