niedziela, 28 lutego 2016

Zdrowe śniadanie - naleśniki gryczane.

nalesniki-z-maki-gryczanej

     W niedzielny poranek chciałabym Wam zaproponować szybkie, pyszne, a zarazem zdrowe danie. 
A mowa  o naleśnikach, tym razem jednak w  wersji z pełnoziarnistej mąki gryczanej. Od kiedy zmieniłam sposób odżywiania szukam zdrowych alternatyw  dla potraw, które wcześniej bardzo lubiłam, a teraz nie chcę ich jeść ze względu na  cukier, białą mąkę lub inne składniki, których teraz unikam :-).

środa, 24 lutego 2016

Alternatywa do sklepowych wędlin - boczek pieczony.



 Kolejna propozycja na dodatek do kanapek, oczywiście nie tylko, na ciepło boczek tez jest wyśmienity. Nie oszukujmy się, nie jest to danie niskokaloryczne i najzdrowsze, jednak nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, a kto nie lubi boczku :-)

poniedziałek, 22 lutego 2016

Piękniejsi i zdrowsi :-) - przyłącz się do nas




Jeśli nie jesteście jeszcze naszym fanami na Facebooku to nie wiecie, że od kilku dni prowadzimy akcję zatytułowaną Piękniejsi i zdrowsi :-) Przyłączcie się do nas.


- inspirujcie się naszymi propozycjami, 
- motywujmy się nawzajem,
- pokażcie nam co jedzie i jak aktywnie spędzacie czas - tych najbardziej zaangażowanych nagrodzimy,
 - zapraszajcie znajomych,
- twórzmy wspólne grupy np. na spacery w grupie raźniej,
- wrzucajcie linki do Waszych przepisów

ZAPRASZAMY

sobota, 20 lutego 2016

No to klops czyli pieczeń rzymska z papryką i otrębami - pomysł na domową wędlinę.



 Zdarza mi się zjeść rzeczy bardzo niezdrowe i wysoko przetworzone (żelki moja miłość !), podobnie jak pozostałym członkom mojej rodziny, ale co do zasady staramy się jeść świadomie i zdrowo.  W związku z tym, coraz częściej zjedzenie wędliny kupionej w sklepie, budzi spore wątpliwości. Ilość konserwantów i sztucznych dodatków sprawia, że nauczyliśmy się przyrządzać różne domowe wędliny i pasztety. Jak już pewnie wiecie, ja od czasów wczesnego dzieciństwa unikam mięs wszelakich, ale nie udało mi się przekonać do mojej diety pozostałych domowników. Skoro już muszą jeść mięso, wolę by było dobrej jakości i przygotowane w domu, w sposób nad którym mamy kontrolę.  Pieczeń rzymska to jeden z ulubionych dodatków do chleba, a mnie udało się przemycić w tej wędlinie, sporo papryki czerwonej, zawierającej bardzo dużo witaminy C oraz otręby owsiane, z dużą zawartością błonnika.

Z taką pieczenią świetnie smakują różne warzywne dodatki, a także owocowe. Pyszne dodatki do mięs i serów  bez konserwantów i sztucznych dodatków np. porzeczkę z lubczykiem, żurawinę lub  chrzan z imbirem znajdziecie na stronie zaprzyjaźnionego Sklepiku ze Smakiem

środa, 17 lutego 2016

Zimowy napój imbirowy.

rozgrzewajacy-napoj


  Kalendarz wskazuje, że aktualnie mamy zimowy miesiąc luty, pogoda za oknem zdaje się zaprzeczać tej tezie. Jednak mimo wyższej, niż zwykle o tej porze temperaturze powietrza, trwa sezon zachorowań na grypę.  Dzisiaj proponujemy napój, który łączy w sobie przeciwzapalne właściwości imbiru, antybakteryjne miodu i  pomarańczy i rozgrzewające cynamonu. Dodajcie do tego sporą dawkę witaminy C i B, którą zawierając cytrusy i zastanówcie się jak do tej pory przetrwaliście zimę bez naszego napoju ;-)

sobota, 13 lutego 2016

Dwa pomysły na walentynki: zdrowy deser z chia i suflet czekoladowy.



Już jutro Święto Zakochanych czyli Dzień Świętego Walentego. Z roku na rok to święto staje się coraz bardziej komercyjne i nie wypada go nie świętować. No szczerze to my z moim mężem raczej nie przywiązujemy do niego zbytniej uwagi, staramy się okazywać sobie miłość każdego dnia, ale specjalnie dla Was przygotowałam dwa przepisy na desery Walentynkowe.


zdrowy-deser-z-chia

Pierwszy deser wybrałam ze względu na jego fit charakter i łatwość wykonania. Sama staram się jeść zdrowo, ograniczam cukier i węglowodany proste oraz staram się unikać glutenu dlatego wybór padł na deser malinowo-bananowy z ziarnami chia.

środa, 10 lutego 2016

Zielony makaron, rzecz o tym jak bardzo kocham szpinak ;-)





   Szpinak zawiera  beta-karoten, witaminę C oraz luteinę  czyli znane przeciwutleniacza. Poza tym bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Niestety ma złą sławę.  Wielu osobom z mojego pokolenia, te pyszne liście kojarzą się z szaro- burą, śmierdzącą papką podawaną w przedszkolach i szpitalach. Często zastanawia mnie w jaki sposób uzyskiwało się ten efekt, przecież szpinak zachwyca intensywną zielenią i świeżością.

sobota, 6 lutego 2016

Wyskokowe kakao czyli rozpustny, ostatkowy weekend.



Weekend ostatkowy w pełni, jak pisał Klasyk " tańce, hulanka, swawola" . My też postanowiłyśmy przyłączyć się do radosnej atmosfery. szczególnie, ze cały karnawał przeminął gdzieś obok, nie byłyśmy na żadnym balu ani nawet na szalonej domówce :-(  wiemy, że nie wszyscy z Was zapomnieli o zabawie w ty okresie i w ten ostatni weekend jesteście już zbyt zmęczeni na gorączkę ostatkowej nocy. Mam zatem dla Was propozycje pozostanie w domowych pieleszach w ukochanym towarzystwie i z kubkiem w ręce. Żeby podkreślić ostatkowy charakter wieczoru warto zadbać, by w kubku pojawiło się coś wyjątkowego, zamiast zwykłej herbaty. Przygotowanie wyskokowego napoju zajmie 3 minuty, a smak tego bardzo prostego napoju Was zachwyci. Zatem kubki w dłoń.

czwartek, 4 lutego 2016

Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem.




Dzisiaj będziemy się bawić, jeść pączki i inne ostatkowe frykasy. Pamiętajmy jednak, że w tym dniu zbiegł się ze sobą Tłusty Czwartek i Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem. Trudno, najczęściej wyobrazić sobie, że to ja lub ktoś z moich bliskich zachoruje, niestety codziennie  zachorowalność na raka wzrasta.  Dajmy szanse sobie i naszym najbliższym i walczmy z tą chorobą.

Jedną z metod walki jest profilaktyka. Dlatego w tym dniu szczególnie zachęcamy do zapoznania się z technikami samobadania piersi, które ustrzegą nas przed jednym z najgroźniejszych nowotworów- rakiem piersi. Zapraszamy do wzięcia udziału w akcji Dotknij Piersi (dotknijpiersi.pl), której jesteśmy wielkimi zwolenniczkami.


Pamiętajmy: dbajmy i zapobiegajmy! :)

środa, 3 lutego 2016

Germknodel - przysmak alpejskich narciarzy.


Germknodel


Jeśli kiedyś szusowaliście po austriackich stokach, pewnie próbowaliście tego smakołyku w którejś z schroniskowych restauracji. To drożdżowa bułka na parze, nadziewana najczęściej powidłami śliwkowymi, podawana z sosem waniliowym i posypana makiem i cukrem pudrem. Pyszne danie, nie tylko dla narciarzy potrzebujących dużej dawki energii. Spróbujcie przygotować je w domu, pamiętajcie tylko, że to bomba kaloryczna i niestety nie można jeść knedli za często. Polecam :-)

Szukaj na tym blogu