niedziela, 15 maja 2016

Kwitnie maj i ...talerze. Wiosenna sałatka.



  Maj to cudowny miesiąc. Wszystko wiosną jest piękne. Kwitnące kwiaty i drzewa, zieleń jest teraz najwspanialsza, a tęsknota za ciepłem, spotkaniami w ogrodzie wreszcie jest zaspokojona. Z upływem czasu trochę powszednieją wieczorne ogniska i grillowanie, ale w maju jeszcze pachną świeżością.
Moje talerze także upodobniają się wtedy do otaczającej przyrody. Mimo, że jeszcze nie mam warzyw z własnej uprawy, to w ogrodzie rosną już świeże zioła, a kwiaty zachęcają do wykorzystania w kuchni.  Dzisiejszy przepis to taki maj na talerzu.



Składniki:

  • mieszanka sałat,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 20 pomidorków koktajlowych ( żółtych i czerwonych),
  • kiełki rzodkiewki i lucerny,
  • ogórek zielony,
  • kwiaty i liście mniszka lekarskiego ( mlecza),
  • kwiaty fiołka trójbarwnego ( popularnego bratka),
  • kwiaty stokrotki zwyczajnej

  • kilka łyżek oliwy,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • sól, pieprz, gałązki oregano.
Przygotowanie:

Ogórka myjemy i kroimy w grubsze półplasterki, pomidorki koktajlowe ( umyte) kroimy na połówki. Rzodkiewki także kroimy w półplasterki, a liście dokładamy do mieszkanki sałat.  Z oliwy, soku z pomarańczy i przypraw robimy sos. Pozostałe składniki umieszczamy w misce i polewamy sosem. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu