sobota, 13 lutego 2016

Dwa pomysły na walentynki: zdrowy deser z chia i suflet czekoladowy.



Już jutro Święto Zakochanych czyli Dzień Świętego Walentego. Z roku na rok to święto staje się coraz bardziej komercyjne i nie wypada go nie świętować. No szczerze to my z moim mężem raczej nie przywiązujemy do niego zbytniej uwagi, staramy się okazywać sobie miłość każdego dnia, ale specjalnie dla Was przygotowałam dwa przepisy na desery Walentynkowe.


zdrowy-deser-z-chia

Pierwszy deser wybrałam ze względu na jego fit charakter i łatwość wykonania. Sama staram się jeść zdrowo, ograniczam cukier i węglowodany proste oraz staram się unikać glutenu dlatego wybór padł na deser malinowo-bananowy z ziarnami chia.


Składniki na 2 porcje:
- 8 łyżeczek nasion chia
- ok 25 łyżeczek mleczka kokosowego
- jeden banan
- ok szklanki malin (mogą być mrożone)
- opcjonalnie 2 łyżeczki soku z malin (ja użyłam domowego)

Przygotowanie:
Największym problemem jest konieczność wcześniejszego przygotowania puddingu z chia, ponieważ najlepiej przygotować go wieczorem i zostawić na całą noc, ale jeżeli przygotujemy go rano to po kilku godzinach będzie dobry. 8 łyżeczek nasion chia należy zalać ok 20-25 łyżeczkami mleka kokosowego, dobrze wymieszać i pozostawić do napęcznienia nasion. Następnie zmiksować maliny (ja użyłam mrożonych z własnego ogrodu), jeżeli konsystencja jest za gęsta można dodać ok 2-3 łyżeczek soku z malin) i na koniec zblendować banana. Kolejność układania warstwami jest dowolna, u mnie maliny, banan, pudding chia, maliny. Do dekoracji można użyć czekolady i listek mięty.


zdrowy-deser-z-chia

Drugi przepis wybrałam dla czekoladowych łasuchów nie dbających o kalorie :)
Tradycyjnie walentynkowa rozkosz kojarzy mi się z czekoladą, a najbardziej czekoladowy deser to suflet czekoladowy. Przepis zaczerpnęłam z książki z deserami Lidla.

Suflet-czekoladowy


Składniki:
- 125 g gorzkiej czekolady (im więcej zawartości kakao tym lepiej)
- 90 g masła (plus odrobinę do wysmarowania foremek)
- 70 g cukru pudru
- 50g mąki tortowej typ 450
- 3 równe wielkości jaja

Przygotowanie:
Standardowo przed każdymi pracami kuchennymi staram się, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Najpierw rozpuściłam czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Białka ubiłam na sztywno, dodałam cukier puder, dalej ubijając i na koniec dodałam żółtka. Następnie wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy ciepła czekoladę, również delikatnie mieszając łyżka tak by masa nie opadła. Przelewamy do kokilek na wysokość 3/4 i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200' C na 10 min. Do ozdoby użyłam cukru pudru i szablonu serduszka wycietego z papieru.

Suflet-czekoladowy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Szukaj na tym blogu