środa, 25 lutego 2015

Urodziny i moja pierwsza Pavlova.



   Minęły już 3 lata od naszego pierwszego postu na blogu :-) Przez ten czas dużo się  zmieniło i w naszym życiu osobistym i na blogu.  Czytam, oglądamy, próbujemy, chodzimy na warsztaty wszystko po to by rozwijać się dla Was. Dzięki blogowi poznałyśmy przez te trzy lata wiele ciekawych osób: naszych czytelników,  blogerów i  kucharzy , z czego cieszymy się najbardziej. Na następne lata życzymy sobie i naszemu blogowi, żeby było Was jeszcze więcej :-) a spotkania z ciekawymi ludźmi były tak owocne jak dotychczas. 

piątek, 13 lutego 2015

Bakłażan z olejem migdałowym Olvita.



Po szaleństwie karnawałowych słodkości przyszedł czas na wytrawna przekąskę, która zachwyciła moich gości.  Kilka tygodni temu otrzymałam od firmy Olvita olej migdałowy i sezamowy do wypróbowania, i o ile sezamowy nie był mi całkiem nieznany to migdałowy dla mnie stanowił nowość. Głowiłam się co z nim zrobić, aż wpadłam na pomysł tej przekąski, zainspirowana przepisem znalezionym w internecie.

wtorek, 10 lutego 2015

Przepisy na tłusty czwartek i blogerskie spotkanie karnawałowe.


    W tegorocznym karnawale, jak już wiecie,  kilka razy smażyłam pączki,  najpierw sama, a później w towarzystwie moich przyjaciół blogerów kulinarnych i ich rodzin. Świetnie się przy tym bawiliśmy i najedliśmy pyszności. Każdy przywiózł coś smacznego i ze względu na moje preferencje, wegetariańskiego.  Była pyszna pizza serowa  przygotowana przez Magdę i Staszka, drożdżowe wytrawne bułeczki Ulli, rolada szpinkowa i jajka faszerowane Anni, kaszotto z burakami i serem kozim Angeliki , sałatka z buraków i wegetariańskie pasztety przygotowane przez Agę i wiele innych przysmaków.  Dla odmiany, ja oprócz smażenia pączków i chrustu, zaplanowałam dania zawierające też mięso :-)

środa, 4 lutego 2015

"Ciasta zawsze udane. Biszkoptowe. Drożdżowe. Kruche" - recenzja książki wydawnictwa Prószyński i S-ka.


   Kilka tygodni temu otrzymałam od wydawnictwa Prószyński i S-ka książkę "Ciasta zawsze udane" do recenzji. Trochę czasu zajęło mi jej dokładne przeanalizowanie, ale czuję się usprawiedliwiona, gdyż książka zawiera kilkaset przepisów. Jeden przedstawiłam Wam w poprzednim poście.

wtorek, 3 lutego 2015

Pączki hiszpańskie - ostatnia odsłona smażonych słodyczy.


   Dzisiaj przepis na pączki hiszpańskie, z naszymi mają jeden wspólny mianownik czyli smażenie w głębokim tłuszczu. Przepis, który wykorzystałam pochodzi z książki " Ciasta zawsze udane. Biszkoptowe. Drożdżowe. Kruche", która otrzymałam od wydawnictwa Prószyński i S-ka, a której recenzje będzie mogli przeczytać na blogu w najbliższych dwóch dniach. 

Szukaj na tym blogu