wtorek, 30 września 2014

Sushi z almette.



Wczorajszy wieczór upłynął pod znakiem babskich pogaduch i robienia sushi.  Moja przyjaciółka Agnieszka obchodziła swoje urodziny, a mimo to poświęciła mi czas i nauczyła robić sushi maki. Tym razem danie to urozmaiciłyśmy kwiatami nasturcji nadziewanymi serkiem chrzanowym i śmietankowym Almette. Wyszło super. Polecam.

poniedziałek, 29 września 2014

Nieortodoksyjne fondue.



   Rzutem na taśmę biorę udział na danie inspirowane kuchnią szwajcarską. Przez długi czas szperałam  i rozmyślałam co przygotować.  Mimo, że pomysłów było wiele od rosti po super torty, stanęło na być może najbardziej banalnym, mianowicie na fondue.  Danie to lubię i kojarzy mi się z beztroskim czasem studiów i podchodzenia do przepisów z przymrużeniem oka,  a przede wszystkim przez pryzmat zawartości portfela.  Stąd moje fondue nie zawierało serów szwajcarskich,  a takie na jakie w danym momencie było nas stać lub akurat znajdowały się w lodówce.

poniedziałek, 22 września 2014

Pełnoziarniste ciasteczka a la holenderskie


Jakiś czas temu dorwałam w empiku stempelki do wypieków, oczywiście pod pretekstem, że dla Młodego co by mu jakoś czas zorganizować, a w rzeczywistości to chyba dla mojej własnej przyjemności :)

czwartek, 18 września 2014

Kruche babeczki z kremem czekoladowym i ajerkoniakowym.


   Ostatnio piekłam kruche babeczki kilkakrotnie. Takie ciasteczka są urocze, pięknie wyglądają i smakują rewelacyjnie. Niestety ich przygotowanie jest  dość czasochłonne  i wymaga odrobiny wprawy. Każda kolejna partia wydaje się łatwiejsza do wykonania warto więc próbować w oczekiwaniu na efekt idealny.

czwartek, 11 września 2014

Grzyby.



     Trwa sezon na grzyby. Mieszkam w miejscowości otoczonej przez lasy, w związku z tym, mimo że sama grzybów nie zbieram, to dzięki rodzinie i sąsiadom mam stały dostęp do grzybów. Sporo zawieszonych na nitkach suszy się na powietrzu i nad piecem.

czwartek, 4 września 2014

Deser z tapioki.




    Niedawno pisałam o warsztatach cukierniczych, nauczyłam się na nich przygotowywać wiele świetnych deserów, między innymi  z tapioki. Dzisiaj przygotowana przeze mnie wersja przepisu Fabrice. Do mojego deseru dodałam skórkę i sok z cytryny, które podkreśliły azjatycki charakter  tapioki.

wtorek, 2 września 2014

Niepoprawne politycznie ciasto - murzynek :-)


   Przepis na szybkie, pyszne ciasto. Nie jest to modne teraz brownie, a staromodny murzynek. Mimo, że dzisiaj nazwa ta ma dość kontrowersyjny wydźwięk, to w czasach mojego dzieciństwa nikt nie kojarzył nazwy z czymś obraźliwym, a  każdemu z nas na słowo murzynek ciekła ślinka :-)

Szukaj na tym blogu