wtorek, 18 marca 2014

Fale Dunaju


W czasie mojego dzieciństwa było to przepis bardzo popularny, obecnie  niesłusznie zapomniany. Postanowiłam go troszkę odświeżyć i jak przystało na święta podać w formie eleganckiego tortu.
Ten przepis znajduje się również w e-booku wielkanocnym serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".

Składniki:
Ciasto
1 margaryna Palma z Kruszwicy
1 szklanka cukru
5 całych jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
5 jabłek dużych
Krem:
½ litra mleka
1 masło
1 budyń waniliowy słodzony
6 łyżek cukru
50 ml rumu
Dekoracja:
2 czekolady gorzkie
2 łyżki oleju lub margaryny
2 opakowania czekoladekkocie języczki

Przygotowanie:
Umyć jajka i oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać stopniowo mąkę, cały czas miksując ciasto. Na koniec połączyć masę z uprzednio ubitą pianą z białek. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną przełożyć do tortownicy, a do drugiej dodać kakao oraz mleko i tak przygotowane wylać na ciasto jasne. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, dzielić na ósemki i układać na cieście lekko je wgniatając. Ciasto piec w 170 stopniach przez 40 minut. W czasie stygnięcia ciasta przygotować krem budyniowy. Budyń przygotować zgodnie z przepisem dodając dodatkowo cukier. Masło ucierać z rumem, dodając stopniowo wystudzony budyń. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Ciasto schłodzić. Czekoladę rozpuścić z tłuszczem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wylać na schłodzone ciasto. Obłożyć ciasto czekoladkami.


6 komentarzy:

Szukaj na tym blogu